BIHUN POWERRRRR....

source:google images

jom belajar masak bihun,
so , bahan bahannya ialah.

bihun.
minyak
bawang besar
bawang putih
ikan bilis
lada kering
taugeh
daun kucai
daun bawang
kicap manis
sos tiram
garam
gula
fishball
fishcake

aku letak semua bahan ikut code warna so senang aku nak cakap bahan apa nak buat apa pakai ko warna je.

1. warna merah rendam dalam air paip dalam periuk
2.warna oren korang amek secukup rasa untuk berapa banyak mi korang, korang blend
biar dalam blender jap.
3.hiris barang warna pink dan goreng sampai garing sikit angkat asing kat pinggan.
4.barang dalam blnder tumis dalam kuali guna miyak fishball tadi
5.bila dah pecah minyak masukkan pula barang warna hijau (perasa) secukup rasa.
bila dah cun, biar sampai slightly mendidih,masukkan fishball dan fishcake tadi dan kacau kalau mak aku dulu dia suka tambah air dalam secawan biar berkuah
6.dah mendidih sikit tu masukkanlah bihun tapi tos dulu jangan masuk dengan air air rendam tu..
masa ni lah penerangan kenapa mak aku tambah air kat step 5, biar dapat masak bihun lama sikit tanpa hangus, tunggu sampai air kering, tapi bila dan mula susut kena kacau2 kalau tak tak sebati nanti.
7.sebelum matikan api, masukkan semua sayur dan kacau sebati.
8.menjamu selera.


taugeh : source google

fishball :source google

ikan bilis : source google

kalau nak warna macam ni jangan letak cili kering,  kicap dan ikan bilis , letak lada sulah sebagai pengganti perasa masa tumis : source google


Comments

Popular posts from this blog

Types of leadership styles

The Fall of Malacca Empire